Værn om dine data – tag backup

Slået fra


Forleden kom det frem i nyhederne, at Roskilde kommune har mistet flere tusinde borgers data (dokumenter omkring social status ect.), blot fordi deres backup ikke var gennemtestet. Roskilde kommune havde en formodning om, at data var sikret, og at en backup var foretaget og gennemtestet. Dette var dog ikke tilfældet. Som minimum anbefaler jeg altid mine erhvervskunder at få foretaget en restore test af backuppen 2 gange årligt. En backup der ikke er testet, er som at have en brandalarm i huset, der heller ikke er testet, skulle uheldet være ude.
Alt dette med manglende backup, fik mig til at tænkte på denne artikel jeg læste sidste måned. Apple stopper med at producere deres egne Airport baserede routere, herunder deres velkendte Time Capsule.
Som privatperson har jeg benyttet mig i årevis af Apples enheder, herunder deres Time Capsule. Alle mine data bliver med få anstrengelser lagret på min enhed, og jeg har naturligvis spejlet mine data, så jeg har en kopi i clouden.
Alt er automatiseret for mig via Apples software Time Machine, som hverdag kører i baggrunden uden at være til gene for min produktivitet. Der kan læses mere her omkring opsætning og backup af data i mit indlæg fra juli mdr. 2017.
Hvorfor så dette indlæg?
Dette indlæg belyser blot vigtigheden i, at sikre sine data mod tab fra eksempelvis virusangreb, ransomware eller fysisk tyveri.
Nu hvor Apple ophører produktionen af deres Airport baserede enheder, må supporten også få en dødsdom? Hvad gør vi som privatpersoner, når supporten ophører?
Apple har udsendt et lille skriv, som kan guide brugerne til andre alternative routere – skrivet kan læses her.
Jeg selv er dog lidt skepsis. Jeg går med tankerne om det fremadrettet skal være en total løsning i clouden. Jeg faldt for nyligt over dette danske firma Onlime, som kan sikre ens data, og ovenikøbet på nordiske servere. Jeg vil undersøge denne løsning nærmere, og min konklusion vil komme som indlæg på min hjemmeside.
Hvis ikke jeg vælger en fuld cloud-løsning, så har jeg kraftigt overvejet en Synology NAS (Network-Attached Storage), hvor jeg kan have flere harddiske i, og sætte disse i Raid (lidt nørdet og teknisk).
Mulighederne er mange – jeg skal nok følge op på min beslutning i nærmeste fremtid. Indtil da står min Time Capsule og fungerer upåklageligt 🙂

JJ